diumenge, 9 de juny del 2013

avis 10 - salut 5 - el sol 2


Ara que sembla que hem començat a entrar a l'estiu,  continuem amb el tema que vam deixar a mitges sobre el sol i els seus beneficis

Una sobredosi de vitamina D podria ser perjudicial, però això no passa si s’obté per l’exposició a la llum solar i per la ingesta d’aliments que la contenen de forma natural: vegetals crus, salmó, sardines, arengades, tonyina, fetge de peixos, ous i… oli de fetge de bacallà (segur que més d’un, de petits, n’havíem pres). Però tots aquests aliments aporten un percentatge molt reduït de la vitamina D que circula per la sang.
Les persones de més de 50 anys tenim més risc de dèficit de vitamina D ja que la sintetització per la pell decreix amb l’edat i els ronyons poden no funcionar del tot bé. D’aquí que la importància d’exposar-nos al sol sigui transcendental per a la salut de totes les persones. Per a les persones majors és el nostre millor aliat per combatre l’osteoporosi, per als nens i nenes per anar contra el raquitisme i per les persones obeses perquè cremen colesterol.
Els beneficis per prendre el sol són molt més benefactors que els possibles perjudicis que pogués ocasionar. Als països nòrdics, que tenen moltes poques hores de sol, els dies que surt es posen arremangats als carrers i a les places  per tal de rebre els beneficis dels seus raigs. Ho saben molt bé. A l'hivern prenen oli de fetge de bacallà (allà el venen als supermercats) per adquirir la vitamina D que els falta, i a l'estiu venen a casa nostra a fer hores extres de sol per tal que el seu cos sintetitzi vitamina D.
La “guerra contra el sol”, l’ús de “cremes” que “protegeixen” (?) dels raigs ultraviolats (al·legant que prevenen el càncer del pell, cosa molt discutida, ja que amb la gent que pren el sol la majoria ja hauríem d’estar morts i enterrats per càncer de pell), la malnutrició de vitamina D i els hàbits sedentaris actuals són els causants de la falta de calci, cosa que genera pèrdua de densitat òssia, acidificació del medi intern del cos, alteracions en les funcions musculars, obstaculització de l’alcalinitat que necessita l’organisme per tal de prevenir la toxicitat que indueix a les malalties i al càncer, diagnòstics erronis sobre la fibromiàlgia… i també pot estar lligada a malalties cròniques com el  càncer (pit, ovari, còlon i prostata), dolor crònic, debilitat, fatiga, malalties autoimmunitàries com l'esclerosi múltiple i la diabetis tipus 1, elevació de la pressió arterial, malalties mentals, trastorns afectius, depressió, artritis reumatoide, psoriasi, tuberculosi, alzheimer, parkinson
La vitamina D ajuda el sistema inmunològic a combatre totes aquestes infeccions i a mantenir-nos sans. És important mantenir el pes ideal i tenir una bona densitat òssia ja que tot això fa incrementar la funció cognitiva, millora l’equilibri de les persones, redueix el risc de caigudes, s’evita l’envelliment prematur, millora la resposta muscular, disminueix la pressió sanguínia, redueix les infeccions respiratòries, baixa el colesterol de la sang, estimula les terminacions nervioses, millora la respiració dels asmàtics…
De totes aquestes evidències la més sòlida és per al càncer de còlon. Moltes persones no estan produint suficient vitamina D, és difícil obtenir-la d'aliments i els suplements nutricionals solen ser problemàtics. En conseqüència la conclusió és la següent: encara que massa sol pogués provocar càncer de pell que no està del tot clar i molt poques vegades causa la mort no exposar-s’hi o fer-ho molt poc podria ser pitjor.
El doctor Edward Giovannucci, professor de medicina i nutrició de la Universitat de Harvard, té un estudi en el que suggereix que la vitamina D pot ajudar a prevenir 30 morts de càncer per cadascuna de les improbables morts que podria causar el càncer de pell. "Desafio a qualsevol a trobar una àrea, un nutrient o un factor que tingui els beneficis consistents contra el càncer o un paper tan important en la prevenció i en el tractament d'alguns tipus de càncer que té la vitamina D”.
I un equip de científics de la Universitat de l’Hospital de St. Vincent, a Dublín, ha trobat que el tractament amb raigs UV-B augmenta els nivells de vitamina D durant l'hivern i ha demostrat que l'exposició adequada a teràpia de llum UV-B pot eliminar la psoriasi (malaltia no contagiosa de la pell generada per l'estrès emocional, una mala dieta, l'obesitat i el sedentarisme). “La nova troballa és una poderosa evidència que la manca de la llum del sol, i la poca o nul·la producció de vitamina D contribueixen en el desenvolupament i empitjorament d'aquesta condició de la pell. L'exposició moderada a la llum solar augmenta els nivells de vitamina D i prevé i cura problemes de pell com la psoriasi. La creença que la llum solar és causant de càncer de pell és una invenció… No és l'exposició a llum solar el que causa càncer de pell, sinó una combinació de factors, com una deficient nutrició i una perllongada exposició a la llum solar. L'ús de bloquejadors solars o bronzejadors només contribueix a la nul·la absorció de llum solar que permetria la producció de vitamina D”.
Ningú suggereix que la gent vagi a fregir-se a la platja, però molts científics consideren que és saludable una exposició moderada al sol directe uns 10 o 15 minuts dos o tres dies a la setmana, sense bonzejadors ni filtres solars, per tal de produir suficient vitamina D. 
Som-hi!

________________________________________
Nota: Tota la informació d'aquest document només té propòsits divulgatius.
Si algú necessita un diagnòstic o tractament, farà bé de consultar amb el seu metge

1 comentari:

  1. Voleu vendre el ronyó? o Busqueu l'oportunitat de vendre el seu ronyó per diners a causa de la ruptura financera i no sap què fer, contacteu amb nosaltres avui i us oferirem una bona quantitat per al vostre ronyó. El meu nom és (doctor Elvis Whyte) sóc un frenòleg al nostre hospital especialitzat en cirurgia renal i també ens ocupem de la compra i trasplantament de ronyons amb un donant corresponent. Correu electrònic de contacte: doctorelviswhyte@gmail.com o whatsapp +2347083629144 per obtenir més informació

    ResponElimina