dilluns, 23 de febrer del 2015

la societat orwelliana

Els avis és possible que haguem entrat en el món de la informàtica. O no. Segur que en sabem alguna cosa, encara que algunes no les entenguem. Ben segur que hem sentit partar els néts del facebook, del tweeter, del whatsapp, de l’instagram… Un munt de coses que és probable que no sapiguem per a què serveixen… i que alguna vegada posem en dubte si és que serveixen per alguna cosa.
El que sí és veritat és que les comunicacions han donat un gir insospitat amb la irrupció de la informàtica. L’èter s’ha convertit en l’autopista de les comunicacions i tot ho tenim penjat en un núvol virtual, que no veiem, però des del que ens poden veure.

El 1949, als 46 anys i a les portes de la mort, George Orwell va publicar la seva última obra: 1984. Ha resultat profètica, real i actual sobretot amb la irrupció de la informàtica. Ni ell mateix podia somiar fins on arribaria el poder del Gran Germà a través del Ministeri de l'Amor i de l'habitació 101.

The Big Brother El Gran Germà– supleix tot personatge polític: ell és el comandant en cap, el guardià de la societat, el déu pagà, el jutge suprem, l'encarnació dels ideals del Partit –únic i Totpoderós– que vigila ininterrompudament i sense descans totes les activitats quotidianes de la població. Als carrers i a les cases hi ha dispositius de vigilància per conèixer què fa en tot moment cada individu.
El Partit és l'organització a la qual han de pertànyer totes les persones, a excepció dels "proles", que constitueixen la immensa majoria de la població. Només saben obeir ordres i se'ls considera incapaços de rebel·lar-se; se'ls concedeix els mateixos drets que als animals i la Policia del Pensament gairebé ni els vigila: «als proles se'ls permet la llibertat intel·lectual perquè no tenen intel·lecte».
La família és tot just tolerada per la ideologia del partit i és una pràctica comú la denúncia de traïció al Partit per part de fills petits als seus pares.

En una carta a un líder sindicalista nord-americà Orwell li deia, sobre la seva novel·la 1984: "Jo no crec que el gènere de societat que descric vagi a succeir forçosament, però el que sí que crec és que pot passar una cosa semblant. També crec que les idees totalitàries han fet arrels en els cervells dels intel·lectuals a tot arreu del món i he intentat portar aquestes idees fins a les seves lògiques conseqüències ".
El psicoanalista i filòsof Erich Fromm, ja ha havia dit que: «Els llibres com els d'Orwell són severes advertències, i seria lamentable que el lector interpretés presumptuosament 1984 com una altra descripció més de la barbàrie stalinista, i no veiés que també està dirigida a nosaltres.»
¿Per què diem tot això? Doncs perquè fa uns mesos es va celebrar a Barcelona el congrés anual d'aficionats No cON Name, que se celebra des de fa 15 anys. Vicente Aguilera, expert en seguretat informàtica, advertí: "Se'ns vigila contínuament, som fàcilment perseguibles".

Vicente Aguilera va fer una demostració a centenars de col·legues de l'última versió del programa Tinfoleak, que permet rastrejar, a través de la geolocalització dels tweets, on vius, on passes el cap de setmana, on vas estar ahir a la tarda, què fas les nits d'entre setmana, on tens la teva segona residència, on vas a sopar els divendres, a què et dediques els dissabtes a la tarda... a cada tweet incloem metadades sense ser conscients de la gran quantitat d'informació que donem cada vegada que fem una 'piulada'.

Si s'ordena a Tinfoleak que analitzi els últims 800 tweets d'una persona, li indicarà quins són els llocs des d'on ha 'piulat' més sovint. El programa respon amb una llista de llocs que indiquen el nombre de tweets que s'han fet des d'allí, quins dies de la setmana s'han fet i en quin horari. El lloc on el personatge ha fet més tweets el primer de la llista és l'únic des d'on ha 'piulat' tots els dies de la setmana: és casa seva. Si s'analitza la informació que faciliten les metadades d'una fotografia, es pot saber la càmera, l'ordinador i, per tant, qui va fer la foto, des d'on i des de quina distància.
Per estar segur de no donar més informació del compte val la pena comprovar la configuració del compte de Twitter. Clikar la fotografia d'usuari que hi ha a dalt a la dreta, veure 'Configuració' i comprovar l'apartat 'Seguretat i privacitat'. L'opció 'Ubicació del tweet' si la tenim marcada, incloem informació geogràfica a cada tweet. Podem desmarcar-la quan vulguem. I la podem tornar a marcar quan ens sembli bé. I ho podem fer a cada tweet que enviem.
Cal tenir en compte que tot el que s'aconsegueix saber amb el programa Tinfoleak és informació pública, doncs l'hem fet pública nosaltres quan hem 'piulat'; per tant, en utilitzar-la, no es comet cap il·legalitat, no s’entra en cap sistema, no es vulnera la intimitat de l'autor dels tweets.

Cal saber molt bé què es fa quan es publica alguna cosa a les xarxes socials

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada